Το έργο AccelWater στην Ύπαιθρο Χώρα

Ο συντονιστής του έργου AccelWater (Accelerating Water Circularity in Food and Beverage Industrial Areas around Europe) και εκπρόσωποι των ελληνικών βιομηχανιών που συμμετέχουν σε αυτό παραχώρησαν συνέντευξη στην εφημερίδα Ύπαιθρο Χώρα.

Στο πλαίσιο των δράσεων του AccelWater θα έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μέχρι το 2024 (ημερομηνία λήξης του έργου) ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας από το οποίο λαχανικά και δέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας θα αρδεύονται από ανακυκλώσιμο νερό, θα παράγεται θερμική και ηλεκτρική ενέργεια από τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας γάλακτος και ζυθοποιίας, ενώ θα αναπτυχθούν και δύο λειτουργικά τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας (super foods).

Για το έργο, τους στόχους και τα αναμενόμενα οφέλη του, μίλησαν στην εφημερίδα ο Ζήσης Τσιρόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας AGENSO (η οποία είναι ο συντονιστής του έργου), ο Νίκος Κουφοκώτσιος, Υπεύθυνος Βιωσιμότητας Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Διευθυντής Ολικής Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων της εταιρείας FrieslandCampina Hellas και η Ευγενία Καραμούζη, Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Έρευνας & Ανάπτυξης της Rezos Brands.

Στο AccelWater συμμετέχουν συνολικά 18 εταίροι, ενώ οι αγροδιατροφικές βιομηχανίες που συμμετέχουν βρίσκονται σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ισλανδία.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αρ. Σύμβασης 958266), ξεκίνησε να υλοποιείται στις 1 Νοεμβρίου 2020 και έχει συνολική διάρκεια 48 μήνες.

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε περιβαλλοντικά νέα και ενημερώσεις!