Δελτίο τύπου για λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας δήμων

Η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς έχει γίνει επιβεβλημένη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τους τελευταίους μήνες, η ανάγκη αυτή έχει γίνει πιο επιτακτική λόγω της ιλιγγιώδους αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα εκτροχιασμού των προϋπολογισμών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εξέδωσε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους δήμους της χώρας με ενδεικτικές δράσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στο στόχο εξοικονόμησης ενέργειας, ενόψει και του χειμώνα ο οποίος σύμφωνα με όλους τους αναλυτές εντός και εκτός Ελλάδας προμηνύεται δύσκολος.

Πέραν των προτάσεων που έχουν να κάνουν με τον κλιματισμό των κτηρίων, συμπεριλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • Εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων τηλεμετρίας οδοφωτισμού
  • Μείωση λειτουργίας διακοσμητικού φωτισμού σε κτήρια, αξιοθέατα, κλπ.
  • Περιορισμός χρήσης σιντριβανιών και άλλων ομοειδών εγκαταστάσεων

Η AGENSO, μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης, έχει αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο μπορεί να βοηθήσει και στις τρεις παραπάνω προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για μία συσκευή 4G/NB-IoT/2G η οποία κάνει χρήση των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) και τηλεματικής, ενώ το κόστος κτήσης και λειτουργίας της είναι ελάχιστο. Μέσω της πλατφόρμας που συνοδεύει την συσκευή αυτή, καθίσταται εφικτός ο έλεγχος και η διαχείριση ηλεκτρικών κυκλωμάτων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με το χρονικό προγραμματισμό ο οποίος ρυθμίζεται μέσα από διαδικτυακή εφαρμογή ή κινητό, όσο και με τον πλήρη αυτοματισμό σε συνδυασμό με τη χρήση κατάλληλων αισθητήρων. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος έχει ενεργειακό όφελος εφόσον ρυθμίσει κατάλληλα τον χρονοπρογραμματισμό, ή προβεί σε πλήρη αυτοματοποίηση.

Το εν λόγω σύστημα έχει ήδη υιοθετηθεί από το Δήμο Τρικάλων και εφαρμόζεται τόσο για τον απομακρυσμένο χειρισμό του οδοφωτισμού με χρονικό προγραμματισμό μέρους της πόλης, όσο και για τη μείωση της λειτουργίας του διακοσμητικού φωτισμού στο ρολόι της πόλης. Επιπλέον, το σύστημα χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της χρήσης ενός εκ των σιντριβανιών της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την AGENSO στο τηλέφωνο 2109234473 ή στο email info@agenso.gr.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο!

Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε περιβαλλοντικά νέα και ενημερώσεις!